Ontwikkeling Bajesdorp

Bajesdorp is een bijzonder wijkje bestaande uit de voormalige cipierswoningen van de Bijlmerbajes. Het stadsdorp ligt genesteld in en verscholen achter een bijna vergeten stukje stadsnatuur. Negen van de 20 huizen zijn sinds 2003 gekraakt, vier zijn nog verhuurd aan voormalige cipiers van de Bijlmerbajes. De rest is antikraak. De buurt heeft een kleinschalig, gemengd en solidair karakter.

In de afgelopen twaalf jaar is Bajesdorp uitgegroeid van een verwaarloosde woonwijk tot een gerenommeerde culturele vrijplaats. Dankzij warme contacten met Urban Resort is Cultuurarchitect Consultancy recentelijk betrokken bij het ontwikkelen van de toekomstplannen voor Bajesdorp (met name succesvolle subsidieaanvraag initiatiefase bij Provincie Noord Holland op basis van de regeling collectieve zelfbouw.

Met Bajesdorp 2020 willen de bewoners een plek creëren, gebaseerd op de principes van het bestaande Bajesdorp: solidair, sociaal, creatief en duurzaam. Ze werden geïnspireerd door het Duitse Mietshäusersyndikat en richtten met nog een aantal woongroepen de Nederlandse variant ervan op: VrijCoop, de eerste solidaire woning-coöperatie in Nederland. Je koopt of bouwt met deze coöperatieve werkwijze een pand(en), waarbij niet de individuen, maar de vereniging of coöperatie de eigenaar wordt. Die heeft vervolgens een veto voor verkoop. In het kort komt het erop neer dat het terrein en de bebouwing niet meer verkocht kan worden. Daarmee is het project definitief van de kapitale markt afgehaald en zolang als het geheel overeind staat, beschikbaar als betaalbare woonruimte op het niveau van sociale huur.

Meer over Bajesdorp vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.