Businessmanagement bij Crealisatie Coöperatie (Maakgemeenschap de Hoop in Zaandam)

De voormalige kartonfabriek op Het Barndegat (Zaandam) wordt op dit moment door een groep enthousiastelingen van de Crealisatie Coöperatie (CC) klaargestoomd tot een uniek modulair maakgemeenschap De Hoop. Sinds februari 2019 ben ik bij het team van De Hoop toegetreden als nieuwe business manager.

Het terrein, dat net aan de rand van Amsterdam Noord ligt, heeft een oppervlakte van ruim 16.000m2, bestrijkt 3 adressen en bestaat in totaal uit zo’n 9 gebouwen. Een aantal van deze gebouwen is hoog genoeg om te verdiepen waarmee uiteindelijk zo’n 186 ateliers beschikbaar gemaakt gaan worden. Deze zullen in 6 fases verdeeld over 18 maanden opgeleverd worden (september 2019). De geplande bouw is van start in mei 2018 gegaan.

Uniek aan deze locatie is dat de Gemeente Zaandam overweegt om ook een 50-tal tijdelijke woningen en 10 ’tiny houses’ toe te staan. Dit met het oog op de nodige verkleuring in de toekomstig te ontwikkelen werk-woonwijk in de Achtersluispolder. De groenstrook langs het water zal gebruikt worden voor de nodige ontspanning en stadslandbouw.

Om dit project te kunnen laten slagen om 186 ateliers gaan bouwen met een beperkt bouwbudget lagen er een aantal interessante vraagstukken voor ons op tafel. Deze hebben wij bestudeerd en gevormd tot het volgende kader:

  • Hout en Staal; decorbouwers, interieurbouwers, constructiewerkers, meubelmakers
  • Ambacht; Keramiek, glas-in-lood, glasblazen, smeden, sieraad, beeldhouwen
  • Autonome kunst; beeldhouwen, schilderkunst, installatiekunst, beeldende kunst (fotografie)
  • Textiel; mode, stoffering, stoffenontwerp
  • Ontwerp en Design; ontwerpers, architecten, bouwkunde
  • Hightech; robotica, CNC, programmering
  • Muziek; band- en repetitieruimtes, opnames studio’s, instrumentenmakers
  • Media; marketing en communicatie, webdesign, graphic design/art, productie, audio en video, automatisering
  • Food; cateraars, bakker, wijnmakers, bierbrouwers, distillateurs, koffiebranders

De Crealisatie Coöperatie is een overkoepelende organisatie die op verschillende locaties in de rafelrand tussen Amsterdam en Zaandam plekken bouwt en ontwikkelt waar mensen samen kunnen wonen en werken. Wij verbinden creatieven met bedrijven en initiatieven in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en maken nieuwe stappen in de ontwikkeling van de creatieve rafelrand industrie.

Wij geloven niet in hiërarchische beslisstructuren en beheren op basis van een platte kennis-delende organisatie structuur: met sturing vanuit het behoeftes van onze huurders. De CC beheert en verhuurt studio- en atelierruimtes en faciliteert gezamenlijke voorzieningen als werkplaatsen, een materialen winkel en vervoersmiddelen ter ondersteuning van projecten. Hiermee stimuleert de CC ontwerptalent, kunstenaarschap en collectiviteit.
https://maakgemeenschap-dehoop.org/

https://www.crealisatiecooperatie.org/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.